• Hrănitoare pentru păsări sălbatice

  Îți place să protejezi natura și să folosești materialele reciclabile? Îți propun o activitate care să le îmbine pe amândouă: hai să facem o hrănitoare pentru păsări sălbatice, dintr-un recipient de plastic. Mai adaugi o lingură de lemn de care mama nu mai are nevoie la bucătărie, un rest de sfoară, niște unelte și puțină atenție la instrucțiuni.

  Ideea aceasta am văzut-o cu ceva timp în urmă și, pentru că deja ne bucurăm de câțiva ani de păsările care vin la hrănitorile făcute de Cosmin, am zis să testăm și o variantă simplă, pe care oricine o poate face  acasă. De ce este important să hrănim păsările sălbatice? Pe timpul sezonului rece, speciile sedentare (cum ar fi pițigoii, vrăbiile, cintezele, florinții și altele) găsesc destul de greu hrana necesară pentru a trece cu bine peste intemperiile acestui anotimp. În special când este așternut un strat de zăpadă, iar temperaturile scad foarte mult, pentru păsările din ordinul passeriforme este foarte important să aibă hrană, ca să supraviețuiască frigului din timpul nopții. La final veți primi și câteva sfaturi legate de tipuri de semințe, hrănirea lor și alte indicații. Dar acum, hai la treabă.

  1

  Lista cu materiale:

  • O sticlă de plastic
  • o lingură de lemn (poate fi deja folosită)
  • un cârlig cu filet
  • un marker sau o cariocă
  • un cutter
  • o bucată de sfoară

  Gata, ați adunat materialele necesare? Iată ce veți avea de făcut, pas cu pas.

  2a

  a. Asigură-te că sticla este curată. Eu am folosit o sticlă de un litru. Pune coada lingurii de lemn perpendicular pe sticlă și așeaz-o aproape de baza sticlei. Cu ajutorul unui marker, desenează conturul, astfel încât atunci când vei tăia sticla, coada să intre și să stea fixă în acel loc.

  b. Așa ar trebui să arate primul contur – ca un dreptunghi, pentru fixarea cozii.

  c. În partea opusă primului desen, conturează același dreptunghi, iar deasupra lui desenează un semicerc. Este locul prin care semințele vor cădea în lingură, pe măsură ce păsările consumă ceea ce a căzut deja. Linia punctată indică unde va fi coada lingurii așezată, trecând și prin primul dreptunghi.
  3d. Cu ajutorul unui cutter (dacă nu ai, încearcă să folosești o foarfecă ascuțită), decupează cele două desene. Atenție! Copiii mai mici vor face aceste tăieturi doar supravegheați/ cu ajutorul unui adult.

  e. Introdu coada lingurii prin cele două orificii, începând cu orificiul mai mare. Coada se fixează în primul orificiu, cel dreptunghiular.

  f. Înfiletează cârligul în capac. Apoi leagă o sfoară de acest cârlig. Astfel vei putea atârna hrănitoarea ta de o creangă, în copac.
  4

  g. Hrănitoarea este gata, dar inutilă, dacă nu o alimentăm cu semințe. Înainte să pui hrana, asigură-te că sticla este uscată în interior, dacă ai spălat-o înainte să o folosești. Poți face o pâlnie dintr-o foaie de hârtie și apoi torni semințele. Eu am folosit un amestec de semințe. Pentru început puteți pune doar semințe de floarea soarelui crude și nesărate.

  h. În imaginea aceasta se vede mai bine cum este plasată lingura de lemn.

  i. După ce am umplut recipientul cu semințe, punem capacul și agățăm hrănitoarea pe o creangă. Apoi așteptăm vizitatorii.
  5

  Iată, la noi deja au sosit: deasupra este un pițigoi albastru, iar în imaginea de mai jos este un pițigoi mare. 6La final, câteva sugestii:

  1. Dacă este prima dată când instalați o hrănitoare în zona voastră, nu vă așteptați să aveți oaspeți la masă din prima zi. E nevoie de ceva timp ca păsările să observe sursa nouă de hrană, să se obișnuiască cu locul și să capete încredere.

  2. E foarte important ca semințele oferite păsărilor să fie crude și fără sare. Pentru multe specii este suficient să puneți semințe de floarea soarelui. Pentru anumite specii, puteți pune un amestec ca cel din imagine, cu floarea soarelui, mei alb, sorg alb și roșu, cânepă.

  3. Alimentați regulat hrănitorile și respectați programul.

  4. Nu speriați păsările, atunci când vin să se hrănească. Încercați să le priviți de la distanță, eventual puteți folosi un binoclu pentru a urmări penajul, pentru a învăța să deosebiți speciile și pentru a observa comportamentul lor.

  Mai multe idei despre locul de amplasare și răspunsuri la întrebări frecvente despre hrănitori găsiți aici.

  Vă doresc spor la lucru și cât mai multe specii care să vă viziteze hrănitoarea.

  Fotografii: Luminița Ciobanu (etape de realizare) și Cosmin Mihai (păsări).

Comments on Facebook