• Jocuri în aer liber: Alfabetul naturii

  Ce faci când ieși cu copiii în natură? Dacă ai nevoie de idei de jocuri, azi îți prezentăm unul dintre jocurile pe care le facem în excursiile noastre sau la atelierele pe care le susținem în aer liber.

  În căutarea comorilor naturii
  Familie de ciuperci

  Alfabetul naturii este un joc pe care l-am găsit în cartea ”Jocuri și mișcare în aer liber”, de Brigitte Bellac și pe care l-am adaptat cu diverse variante, potrivite contextului.

  În original, jocul poartă numele ”Lista alfabetică”.

  Număr de participanți: minim 6.
  Timp: 25 – 30 min.
  Vârstă:
  9 – 14 ani
  Materiale:
  câte un sac pentru fiecare jucător, hârtie, creion.

   

  Scop: Copiii va trebui să adune în sac (noi am folosit sacoșe), în timpul stabilit

  Brândușă de septembrie - Poiana Coștilei(15 – 20 de minute), obiecte din natură a căror inițială să corespundă unei litere din alfabet, încercând să acopere tot alfabetul. Se elimină literele K, Q, W, X, Y. În carte se specifica și litera Z, însă copiii noștri au găsit zadă, zmeură etc. Se delimitează și o zonă în care ei vor căuta aceste obiecte (în funcție de locul în care vă aflați, această zonă poate fi mai mică – grădina bunicilor sau mai mare – o zonă dintr-un parc, o poiană, o zonă din pădure).

  Cum ne jucăm:
  La semnalul conducătorului, copiii pregătiți cu sac/ sacoșă merg în căutarea elementelor. După ce se încheie timpul stabilit de comun acord, copiii revin la bază și verifică dacă au dubluri. De exemplu, dacă sunt doi copii care au Scoarță, obiectul nu se ia în considerare. Dar dacă un alt copil a adus Scoruș – tot pentru litera S, atunci obiectul lui rămâne în joc, cu condiția să nu mai aibă nimeni Scoruș.

  Câștigător va fi copilul care a adus cele mai multe elemente unice. În cazul în care unii copii aduc insecte vii, este musai ca acestea să fie eliberate după ce s-a făcut numărătoarea.

  Detaliu ciuperci + ciocănitoare

  Variantă 1: Noi ne-am gândit să mărim puțin domeniul de căutare și să protejăm cât mai mult natura, astfel că i-am rugat pe copii să aducă doar obiecte foarte mici și să rupă cât mai puțin din plantele verzi, apoi să le lipească pe cartoane colorate, ca să păstreze alfabetul. Tot pe cartoane colorate i-am îndemnat să deseneze ceea ce nu pot lua în sacoșă, dar observă/ aud în zona delimitată: Aer, Vânt, Ciocănitoare, urme de mamifere pe sol, etc. Iar desenele se contorizau la fel ca elementele colectate.

  Variantă 2: Nu am dorit să avem un singur câștigător, așa că i-am provocat să concureze cu ei înșiși și să încerce să acopere cât mai multe litere din alfabet fără a se compara cu ceilalți. La final am observat ”comorile” colectate de toți și am apreciat diversitatea naturii într-un spirit mai puțin competitiv.

  Așteptăm să ne povestiți cum vă jucați voi în natură și, dacă ați aplicat acest joc – ce anume v-a plăcut, ce ați îmbunătățit și ce lucruri interesante ați colectat. Succes!

  Detaliu cărăbuș

Comments on Facebook