• Fulgul

  Caută repede o păturică, o față de masă sau o pânză cam de un metru pătrat, adu pasta de dinți sau crema de pantofi și mergi pe afară să aduni doi – trei fulgi căzuți de la porumbeii care și-au făcut cuib pe străzi sau prin parcuri. Sau scutură puțin mai tare o pernă, dacă ți-este mai comod. La ce-ți trebuie obiectele enumerate? La un joc, bineînțeles.

  Este un joc care poate fi jucat foarte bine atât în aer liber, cât și în interior. 2Este mai frumos să ai în jur de 10 prieteni cu care să te joci, dar merge și cu mai puțini.

  Eu am învățat acest joc în familia mea, atunci când eram micuță. Azi i-am sunat pe ai mei să-mi povestească mai multe despre cum era ”pe vremea lor”. E unul dintre jocurile pe care le aveau la seratele cu tinerii și era printre cele mai distractive. Nu se știe cine l-a inventat, dar eu zic că respectiva persoană a făcut treabă tare bună, văzând cum se bucură cei care-l joacă.

  Am experimentat Fulgul atât în gașca mea de prieteni, la aniversări sau petreceri de revelion, cât și la ateliere cu copiii sau în excursii. O sugestie: dacă aveți în meniu și mujdei de usturoi, jucați Fulgul înainte de a servi masa. O să înțelegeți mai târziu de ce. 4

  Număr de participanți: ideal – între 7 și 12. Minim 2 + un conducător de joc.
  Timp: 10 – 15 min.
  Vârstă: 
  minim 5 ani.
  Materiale: 
  pânză (păturică, cearșaf, față de masa, pelerină de ploaie etc), fulg (sau pană sau o bucățică de hârtie) și ceva de măzgălit pe față (cremă de pantofi, tempera, pasta de dinți, cremă de ciocolată, frișcă etc)

  Efecte: amuzament, bună dispoziție, conectare interumană.

  Scop: Fiecare participant va trebui să sufle în fulg astfel încât să nu fie atins de el.

  Cum ne jucăm:

  3Participanții se așează în cerc, pe iarbă sau pe jos (sau pe scaune, în funcție de spațiu). Pânza se ține cu mâinile și se aduce la nivelul bărbiei, iar umerii fiecăruia să fie lipiți de umerii colegilor din stânga și din dreapta. Conducătorul explică scopul jocului, apoi ține fulgul deasupra pânzei (la aprox 50 de centimentri, deasupra centrului pânzei) și când dă comanda start, dă drumul fulgului. Atunci participanții vor începe să sufle cu putere fulgul spre ceilalți vecini, pentru a nu fi atinși de către fulg. În cazul în care cineva este atins sau dacă fulgul a ieșit din teren pe lângă umerii săi, va fi însemnat  pe obraji, pe nas sau pe frunte cu pastă de dinți/ tempera/ cremă de pantofi (în funcție de vârsta participanților și de locul în care se joacă). De exemplu, pasta de dinți mentolată nu este recomandată celor mici, pentru că vor lăcrima. Dar pentru o gașcă de tineri merge bine. Jocul se încheie după ce majoritatea participanților au fost amprentați, când simțiți că au început să fie obosiți de la atâta suflat.

  Într-una dintre excursiile noastre noi am folosit o pelerină de ploaie pe post de pânză (să nu îngreunăm prea mult rucsacul), o pană micuță de guguștiuc și tempera verde (pe care am curățat-o ulterior cu șervețele umede, ca să economisim apa de băut).

  Vă invit să încercați jocul și să ne povestiți apoi cum au reacționat cei din grupul vostru de copii sau de prieteni. Sau, de ce nu, membrii familiei voastre. Spor la joacă!IMG_5802

Comments on Facebook