• Pomander – portocala decorată cu condimente

  1 mat necesare

  Cum se face un pomander? Vă explic imediat, după ce povestim puțin despre istoria acestui obiect. Conform Wikipedia,  cuvântul ”pomander” vine din franceză:  pomme d’ambre și înseamnă mere de chihlimbar. Acest pomander era o minge făcută din parfumuri, cum ar fi ambra și era purtat într-un vas transparent. Era folosit în diferite scopuri. De exemplu, putea fi utilizat ca obiect decorativ în locuințe și ajuta la împrospătarea mirosurilor din casă.

  Iar acum, hai să facem o variantă simplă și modernă a acestui obiect. E o activitate foarte potrivită pentru vacanța de iarnă. Adunați materialele necesare și lăsați-vă imaginația să zburde. Dacă vreți să decorați portocala împreună cu copilul dumneavoastră, încurajați-l să fie cât mai creativ și să inventeze el modelele cu ajutorul cuișoarelor.

  Lista de materiale:

  •  suportul: portocală mare (sau mandarine, clementine, mere)
  •  scobitori, panglici textile, bolduri
  •  condimente: cuișoare întregi, baton de scorțișoară sau alte condimente, cum ar fi anasonul – steluțe.
   2 b

  Mod de lucru:

  a. Împărțiți o panglică asortată în două, iar la jumătate o fixați cu un bold în partea de jos a portocalei. Dacă doriți să folosiți mai multe panglici, le fixați pe toate în felul acesta.

  b. Întoarceți portocala cu ”fața” în sus și faceți nod deasupra locului în care portocala se prinde de crenguță. Nodul se fixează tot cu bolduri.

  c. După ce am fixat bine panglicile la ”poli”, putem adăuga un baton sau două de scorțișoară peste care facem un nod cu fundiță sau un nod dublu. Putem ajusta cu o foarfecă lungimea panglicilor.
  3 d. Acum e momentul să ne gândim cum dorim să așezăm cuișoarele: putem face pur și simplu niște linii drepte, asemenea medianelor sau paralelelor globului pământesc, linii frânte sau ondulate, să scriem un cuvânt scurt sau orice altceva ne place. Cu ajutorul scobitorii trasăm ușor pe coajă modelul dorit, apoi înțepăm coaja până dăm de pulpă (a portocalei 🙂 ). Atenție: uneori mai sare suc de portocale în ochi, așa că fiți pregătiți sau purtați ochelari de protecție.

  e. După ce scoatem scobitoarea, așezăm cuișoarele în acel orificiu, cu grijă. Dacă iese suc de portocală după ce ați scos scobitoarea, ștergeți cu un șervețel. În imaginea aceasta este un șir de cuișoare așezate în linie ondulată.

  f. O altă variantă – cercuri. Continuați să adăugați cuișoare până sunteți mulțumiți de rezultat. Opțional, puteți adăuga și alte condimente sau ornamente care se potrivesc. Sau, din contră, puteți să simplificați: folosiți doar portocală și cuișoare, dacă nu aveți panglici și batoane de scorțișoară.

   

  4Acum, că e gata, îl puteți așeza într-un loc uscat și răcoros, pentru a se usca și pentru a răspândi aroma specifică (fiți atenți și verificați din când în când dacă sunt urme de mucegai).

  Dacă aveți mai multe portocale, vă sugerăm să oferiți una dintre ele cuiva drag și să atașați la pomander un bilețel cu un mesaj de apreciere sau încurajare, scris de mână. Sigur îi va înmiresma ziua și va zâmbi de câte ori va simți aroma de cuișoare și portocale, știind că v-ați gândit să-i faceți această mică surpriză.

  Aștept să povestiți într-un comentariu cum ați aplicat aceste idei.

  Spor și vacanță frumoasă! Mimi.

  Fotografii: Luminița Ciobanu.

   

Comments on Facebook