• Labirint din materiale reciclabile

  Labirint detaliu

  Iată o idee pentru copiii cărora le place să meșterească, apoi să se joace cu ce au meșterit: labirintul realizat din materiale refolosibile (adaptat și dezvoltat după o idee preluată de pe FB, nu mai țin minte sursa).

  Poate fi o activitate de interior, care să umple câteva ore dintr-o după-amiază ploioasă sau vă puteți lua materialele în rucsac (sunt puține și ușoare) și să realizați labirintul în parc sau undeva, la iarbă verde. Noi așa am procedat – am pus materialele în bagaj, alături de ceva de ronțăit, o sticlă cu apă și o carte de citit – pentru o zi de stat în aer liber.

  Aveți nevoie de:

  • copertă tare a unui bloc de desen (sau carton tip mucava)
  • hârtie de ziar sau hârtie colorată deja imprimată
  • foarfece
  • bandă adezivă (scotch de hârtie)
  • biluțe din diferite materiale: sticlă, lemn, polistiren, plastic, metal etc.

  lab materiale

  Dacă doriți să faceți mai multe variante, luați mai multe cartoane  sau puteți încerca variante rotunde, folosind o farfurie (de plastic mai tare sau de carton) drept suport. La finalul tutorialului veți vedea două astfel de variante.

  Cum se procedează:

  1. Tăiem fâșii din hârtiile colorate, cu lățimea de aproximativ 1 cm. Nu contează lungimea, pentru că oricum le vom rupe în funcție de locul în care le vom așeza. E bine să avem și unele mai lungi, mai ales pentru exteriorul labirintului.
  2. Tăiem dreptunghiuri de diferite lungimi, cu lățimea de aproximativ 4 cm. Din aceste dreptunghiuri vom forma ”parapeți”, făcând o îndoitură de tip ”munte” pe mijloc și două îndoituri de tip ”vale”, pe lateral. Cu aceste elemente vom fixa ”parapeții” labirintului, și este util ca înălțimea lor să fie tot de aproximativ 1 cm, să nu sară biluța pe traseu. Dacă avem o bilă mai mare, vom adapta dimensiunile hârtiilor în funcție de diametrul acesteia.lab indoiturălab detaliu indoituri
  3. 3. Acum  este momentul să ne gândim la un traseu și niște capcane pentru labirint. În funcție de vârsta copilului, sugerăm să-l încurajați să lucreze cât mai mult (iar adultul să intervină doar dacă i se cere ajutorul). Se fixează mai întâi parapeții, lipind ”piciorușele” – părțile rezultate din îndoiturile laterale – cu bandă adezivă (noi am folosit scotch de hârtie)
  4. Apoi uniți cu ajutorul panglicilor pe care le-ați tăiat la început, ajunstând dimensiunea acestora în funcție de distanța dintre parapeți. Fixați cu bandă adezivă. E musai să faceți și un ”zid” pe margine, ca să nu scape biluța pe jos. Nu uitați de capcane, trasee cu mai multe variante sau puteți lăsa ”portițe” pe care să le împingă biluța, atunci când vrea să treacă pe acolo. Sau puteți amplasa și tuneluri, făcute tot din hârtie.
  5. Jucați-vă, îmbunătățiți, jucați-vă iar, încercați să faceți și variante mai complexe sau să schimbați traseele, jucați-vă. Dacă sunt doi copii, pot încerca să rezolve labirintul în echipă, ținând fiecare cu câte o mână suportul de carton.

  labirint 2 Labirint 3

  Sugestii:

  • Dacă aveți un copil căruia îi place să planifice și să proiecteze, puteți realiza schița labirintului pe o foaie de matematică, apoi să încerce să o transpună în realitate.
  • Pentru varianta cu tuneluri, așa cum este cea din farfurie sau pe cartonul de mucava, încercați și un suport cu o suprafață neregulată și abrazivă, pe care biluța nu alunecă foarte repede, astfel încât să fie timp pentru manevre.
  • Încercați să parcurgeți traseul cu biluțe din diferite materiale (dacă aveți la îndemână), astfel încât copilul să observe cum se mișcă un obiect mai greu și mai alunecos (de exemplu, cea de sticlă), în comparație cu biluțele din alte materiale. Când am testat ”portița” făcută de nepoata mea (vezi în clip), prima dată am încercat cu o bilă de lemn, însă aceasta nu era suficient de grea ca să treacă dincolo. A fost interesant să vedem cum reușește cu cea de sticlă, dacă mișcă și înclină labirintul suficient de puternic.

  Clip demonstrație labirint

  Să aveți un timp frumos petrecut împreună cu cei mici. Și dacă v-a plăcut ideea sau ați pus-o în practică, suntem curioși ce variante ați făcut voi.

  Cu drag, Mimi.

  Credit foto: Otilia Ciobanu și Mioara Mihai.

  Lab gata

   

Comments on Facebook