• Scratch art

   

  20160622_163506 1”Scratch art” sau ”wax crayon etching” sau ”engraving” este o tehnică inedită din domeniul gravurii pe care am descoperit-o de curând. Sunt mai multe tehnici sau materiale pe care le poți aborda. De exemplu, față de lista de mai jos, se pot adăuga creioanele cerate, tempera sau se poate cumpăra un set cu un desen gata preparat, iar copilul doar să zgârie/graveze. De asemenea, pe Youtube se găsesc diverse tutoriale care să vă dea idei noi, dacă vă place tehnica aceasta și efectele care se obțin.

  Pe scurt, este vorba de o suprafață colorată integral, folosind culori deschise. Apoi se adaugă vopsea neagră și după ce aceasta se ususcă, se zgârie și iese la iveală un desen colorat, în contrast cu fondul negru. E1

  Materiale necesare:

  • pasteluri uleioase
  • vopsea neagră opacă
  • carton
  • pensulă
  • unealtă ascuțită plastic/ scobitoare de lemn

  E2 E3E4

  Cum se procedează:

  1. Pe carton se desenează suprafețe colorate cu ajutorul pastelurilor uleioase, de preferat culori deschise, pentru a se obține un contrast plăcut la final. E bine să se acopere cât mai bine cu pastel, astfel încât vopseaua neagră să nu se prindă de carton, ci să rămână doar pe pastel. Atenție la combinațiile de culori, dacă nu doriți să aveți zone îmbâcsite.
  2. Se aplică vopseaua neagră opacă într-un strat egal cu ajutorul unei pensule cu păr sintetic (sau natural, dar să nu fie foarte tare, nici foarte moale), deasupra suprafețelor colorate cu pastel. Stratul de vopsea trebuie să fie subțire, dar în același timp să rămână opac, să nu se vadă culorile de dedesupt. E5Dacă observați că vopseaua are tendința să ”se strângă” ca și cum ar aluneca pe suprafața uleioasă, adăugați mai multă vopsea.
  3. Se lasă la uscat.
  4. Cu ajutorul unei unelte ascuțite din plastic (noi am folosit o unealtă de modelaj) sau cu ajutorul unei scobitori de lemn (merge foarte bine și așa) se zgârie ușor desenul dorit. Eventual faceți o schiță înainte pe o altă foaie, pentru că odată ce ai zgâriat, e mai greu să repari. Va fi interesant să observați cum ies de dedesuptul negrului culorile puse prima dată și cum se colorează desenul.

  E7 E8E9

  Sugestii:

  • pentru un efect mai interesant de ramă puteți lăsa o margine colorată atunci când aplicați vopseaua neagră
  • pentru un efect de curcubeu, desenați cu pastelurile fâșii egale și paralele cu latura mică a cartonului (ca să fie mai ușor de păstrat egalitatea fâșiilor și ca să se vadă mai bine), folosind culorile în ordinea în care apar în curcubeu – ROGVAIV (vezi primul desen de sus, cu dragonul)
  • noi am încercat cu creioane cerate și cu tempera pe deasupra, însă rezultatul nu a fost foarte bun în ceea ce privește contrastul, iar copiii s-au chinuit mult să zgârie și tempera nu se ”lăsa” îndepărtată – vezi primul colaj, cu cele trei desene

  Desenele de mai sus sunt realizate în cadrul unui opțional de artă intitulat ”Tehnici inedite” la care au participat copii de 4-5 ani (primul colaj), copii de 6-7 ani (al doilea colaj), copii de 9 ani (ultimul desen, cel cu dragonul).

  Cum vi se pare tehnica aceasta? Voi ați încercat-o?

  * Mulțumesc pentru exemplificare desene tutorial Otiliei Ciobanu. Fotografii: Mioara Mihai.

Comments on Facebook